Termőhely

Írta Geönczeöl Attila

A Párkány és Komárom közötti dombságban központi helyet foglal el a kisújfalusi hegy. A hegy pincesora felé igyekvőket szokatlanul szigorú tábla próbálja elriasztani, melyen magyar és szlovák nyelven ez olvasható:

“Magánterület, idegeneknek belépni tilos!”.

A felirat nemcsak egy pincére, hanem a nyolcvan épületből álló kis pincefalu egészére vonatkozik. Könnyen képet alkothatunk arról, egykor mit jelentett ez a “hegyközség” Liszka József felvidéki néprajzkutató Kisújfaluról szóló írásából, mely a múlt század eleji állapotokat tükrözi. A szőlőhegy akkoriban sövénykerítéssel volt bekerítve, s oda csak egy kapun lehetett bejutni. Ura a hegybíró volt, aki éjjel-nappal ott tartózkodott, s “nagyon tekintélyes ember vót”. Két vagy három hegyőrt választott maga mellé, akik arra vigyáztak, hogy este kilenc után senki ne maradjon a hegyen. Aki mégis ott maradt, s rajtakapták, azt megbüntették:

“lërótták a faluba, hogy ócska, alávaló ember”.

Rend volt, kérem!

Szilvás
völgy

Egy nagyjából 1 hektárnyi terület, mely a birtok körül terül el. A több apró parcella megvásárlása után 2006 és 2009 között telepítettük ki szőlőinket, 2 m x 0,8 m-es térállásban, alacsony kordonnal, 50 cm-es magasságban húzódó vezérdróttal.

Fajtaösszetétel:

Olaszrizling 0,25 ha

Pinot blanc 0,20 ha

Sauvignon blanc 0,15 ha

Pinot noir 0,15 ha

A Szilvás vőlgy egy délnyugat-nyugat irányultságú dűlő, mészköves talajalkotó kőzettel. Talajművelés során gyakran kerülnek elő megkövesedett apró csigaházak és mészkődarabkák, feltehetően az sem véletlen, hogy a szőlőhegy régi borospincéi mind mészkőből épültek.
János
hegy

11 hektáros terület, mely a világháborúk előtt a falusi gazdák szőlőinek és pincéinek adott helyet. Az államosítások idején a gazdáktól elkobozták földjeiket, pincéiket elbontották, majd az egységesített területen szövetkezeti szőlőtermesztés folyt. Ennek ellenére máig élnek a régi szőlőhegyi dűlők elnevezései. Eszerint a területet 5 dűlő alkotja: Búcsi oldal, Borjúsok, Öreghegy, Nagyhegy, Újhegy. Itt telepítettünk ki 2008-ban 9 ha, majd 2009-ben további 2 ha szőlőt. Fajtaösszetétel:
Búcsi oldal:

Sauvignon blanc 1,00 ha

Dunaj 0,64 ha

Fűszeres tramini 0,50 ha

Királyleányka 0,10 ha
Borjúsok:

Chardonnay 1,00 ha

Kékfrankos 1,00 ha

Királyleányka 0,48 ha

Szürkebarát 0,50 ha
Öreghegy:

Pinot blanc 2,00 ha

Rajnai rizling 1,00 ha
Nagyhegy:

Olaszrizling 1,20 ha

Pinot noir 0,12 ha
Újhegy:

Pinot noir 1,40ha