Természet

Szőlőinket biotermesztésben műveljük, borainkat a természetességet szem előtt tartva készítjük, mivel a természeti értékek fontosak számunkra. Kisújfalu nagyon gazdag természeti kincsekkel rendelkezik. Figyelemre méltó a védett növények gazdag tárháza.

Az általunk betelepített Nagyhegy és Újhegy dűlők közvetlen szomszédságában található a Somlyó hegy. Ez a Kisújfalun található 3 természetvédelmi terület egyike. Közép-Európában egyedülálló száraz, meleg klímájával számos értékes és ritka xeroterm növénynek és élőlénynek ad otthont. A 9 hektáros terület 1964-től lett természetvédelmi területté nyilvánítva.

Címkéinken környékünk természeti kincseit szeretnénk bemutatni, ezért dűlőszelektált boraink címkéire a legjellemzőbb növényfajták kerültek.

Ahogy a hegy elnevezése is sejteti, a som jelentős eleme a helyi flórának. A Somlyó név a som virágzásakor virágba boruló domboldalra utal. A környékre jellemző veresgyűrűsom (Cornus sanguinea) aljnövényként virágos, nyirkos erdőkben, cserjésekben, lápokon, de száraz lejtőkön, karsztbokorerdőkben is nő. A laza, mészben gazdag talajokat kedveli. A síkságoktól 1200 m magasságig felhatol.

Kisújfalu igazi növényritkasága, az árvalányhaj (Stipa pulcherrima), egy sztyeppnövény. A Somlyó-hegy lejtői szinte „hólepte“ lejtőkké válnak az árvalányhaj virágzása idején. Ez a szemet gyönyörködtető látvány több, mint 1 hónapig tart.

A törpemandula (Amygdalus nana) feltűnően szép, védett cserjefaj, 0,5-1 méter magas. Vékony, felálló hosszúhajtásain a lombfakadással egyidőben fejlődnek a virágai. A szirmok hosszúkásak, élénk rózsaszínűek, bimbós állapotban pirosak. Termése édes és ehető.

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Gyepürózsa (Rosa canina)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus)

Magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica)

Csillagőszirózsa (Aster amellus)

Hegyi len (Linum austiacum)

A falu területén találhatóak a Párizsi Mocsarak, egy, az UNESCO által is védett, európai jelentőségű terület, mely a vízi madarak jeletős fészkelőhelye, továbbá pihenőhelyül szolgál több vándormadár számára. A terület különlegessége ihlette másik címkecsaládunkat, melyeket az itt fészkelő madarakat szeretnénk bemutatni, úgy mint a kárókatona (Phalacrocorax carbo) vagy a bölömbika (Botaurus stellaris).