Filozófia

„To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie ako to, čo bolo vytvorené umelo.”

Marcus Tullius Cicero

Našou filozofiou tak pri pestovaní viniča, ako pri výrobe vína je vrátiť sak prírodným metódam. Pri pestovaní sme prešli na ekologické vinohradníctvo, teda nepoužívame herbicídy, pesticídy ani žiadne umelé hnojivá, ktoré by prekryli minerálne látky dostávajúc z pôdy do hrozna a vína. Proti hubovým chorobám sú použité iba tradičné kontaktné (meď, síra) a biologické (výťažky z byliniek) prípravky, a aj tie iba v obmedzenom množstve. V snahe dosiahnuť čím vyššiu kvalitu hrozna, úrodu redukujeme na 1 kg na jednom koreni.

Pri výrobe vína taktiež uprednostňujeme tradičné metódy vinifikácie pred reduktívnou technológiou a sudové kvasenie a zrenie. Okrem síry pre stabilizáciu vína nepoužívame žiadne pomocné preparáty, ani ušľachtilé kultúry kvasiniek, ktoré síce uľahčujú život vinárom, ale do vína vnášajú cudzie tóny. Našou snahou je vyrobiť také vína, ktoré čo najviac odzrkadľujú terroir našich vinohradov.

Náš príbeh sa začína v roku 2003, odkedy postupne rozširujeme našu pivnicu.

Prvé flaškované vína opustili našu pivnicu v roku 2005. Výrobou vína sme sa zaoberali už oveľa dávnejšie. Ako každá rodina v Novej Vieske, pôvodne aj tá naša vlastnila iba menší vinohrad pre vlastnú potrebu. Tento malý vinohrad a k nemu aj stará pivnica boli našim dedičstvom, takisto, ako láska k vínu.

V roku 2006 sme sa pustili do rozširovania našich vinohradov. Prvým krokom bolo vysadenie 0,5 ha vinohradu v hone Szilvás völgy. Toto nasledovalo v rokoch 2008 a 2009 založenie vinohradu s rozložením 11,5 ha v hone János hegy.

V roku 2010 sme prešli na ekologické vinohradníctvo.

2013 je rokom vzniku združenia Autentista Slovakia, ktorá je prirodzeným vyústením dlhodobých úvah o víne, ktoré následne akoby samospádom rozmotali ďalšie klbko myšlienok a spojili tak podobne rozmýšľajúcich jedincov. Z klbka sa začali odvíjať ďalšie a ďalšie myšlienky, o kultúrno historickej identite vinárov, o pôvode hrozna, o jedinečnosti určitých polôh, o poctivom a úprimnom prístupe ku konzumentovi, ale aj o úprimnom prístupe k sebe samému a k svojím predkom. Keď sa tieto myšlienky, ktoré prichádzali z rôznych kútov strednej európy začali opäť spájať v jeden celok, tak začala vznikať idea o autentickom víne.