O nás

Hoci prvé balené položky nášho vinárstva uvedené na trh mali ročník 2005, výrobou vína sa naša rodina zaoberala už oveľa dávnejšie. Podobne ako ostatné rodiny žijúce v Novej Vieske, aj my sme mali len menší vinohrad, z ktorého sme si každý rok vyrobili množstvo vína postačujúce pre naše vlastné potreby. Tento vinohrad, ako aj k nemu prislúchajúca pivnica, boli rovnako ako láska k vínu rodinným dedičstvom.

História nášho vinárstva sa začala písať v roku 2003, kedy sa zrodilo rozhodnutie, že z dedičstva vybudujeme rodinnú usadlosť. Dnešný stav s celkovo 12 hektármi vinohradov a jednou novou pivnicou sme dosiahli za 6 rokov.

Použijúc slová Cicera: „To, čo vytvorila príroda, je vždy lepšie ako to, čo bolo vytvorené umelo.“

Pri pestovaní hrozna je našou filozofiou návrat k prírode, práca v súlade s prírodou a nepremárnenie jej zásob, hospodárenie udržateľným spôsobom a zvyšovanie našej cennej biodiverzity. Naše viniče pestujeme už od ich založenia podľa pravidiel ekologického pestovania. Naším cieľom je dosiahnuť biodynamické hospodárstvo a čo najvyššiu možnú úroveň harmónie a spolupráce s prírodou a vesmírom. Niektoré naše práce už vykonávame v tomto duchu, čiže s ohľadom na vplyvy Mesiaca a hviezd.

Našu prácu určujú dva dôležité princípy: tradícia a prirodzenosť. Cestu nám lemujú práve tieto filozofie, ktoré nám počas našich prác vo vinárstve udávajú ten správny smer. Čo to však znamená v praxi? Prevažná väčšina našich vín sa podľa tradičnej výroby vína fermentuje a dozrieva v dubových sudoch, podľa možností čo najdlhšie. Do fermentácie a vývoja vín nezasahujeme, nechávame to na prírodu, my sme len akýmisi pozorovateľmi všetkých procesov, čo znamená, že kvasnice, enzýmy a iné prídavné látky sú už dlhé roky vykázané z našich pivníc a dozrievaniu vína napomáhame len tým, že ho až do fľaškovania nechávame zrieť na kale. Jediným zásahom pri výrobe vína je jeho mierne sírenie pred fľaškovaním, respektíve v niektorých nevyhnutných prípadoch aj filtrácia. Počas uplynulých rokov sme v čoraz väčšom objeme začali vyrábať aj vína kvasené na šupkách, fľaškované bez filtrácie alebo pridania síry. Považujeme to za naplnenie cieľov prirodzenej výroby vína.