Filozófia

“Jobb, amit a természet visz végbe, mint ami mesterségesen készül.”

Marcus Tullius Cicero

Filozófiánk a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a természethez való visszatérés. Szőlőinket immáron biotermesztésben műveljük, a borászatban pedig visszatértünk a tradicionális módszerekhez. Boraink nagy része fahordóban erjed és érik (500l, 300l, 225l). Lemondtunk a fajélesztők, enzimek és sok más, a technológiai borászatban használatos segédanyagok használatáról. A kénezésen kívül csak a bentonitos derítés az, amit fehérboraink esetében alkalmazunk, vörösboraink pedig derítés és szűrés nélkül kerülnek palackba.

A történet 2003-ban kezdődik, amikor megszületett az elhatározás, hogy az örökségből kiindulva egy családi birtokot építünk ki.

Pincészetünk első palackozott tételei a 2005-ös évjáratból kerültek forgalomba, borkészítéssel viszont jóval régebb óta foglalkozik családunk. Ahogy Kisújfalun minden családnak, kezdetben nekünk is csak egy kis ültetvényünk volt, melyről évről évre saját szükségleteinket kielégítő mennyiségű bort készítettünk. Ez az ültetvény, a hozzá tartozó kis pince is családi örökség volt, ahogyan a bor szeretete is.

2006-ban láttunk hozzá szőlőterületeink bővítéséhez. Első lépésben fél hektárt telepítettünk ki a Szilvás völgyben. A 2008-as és a 2009-es év sorsforduló volt, 11,5 hektárt telepítettünk ki két év alatt, így 2010-től teljes mértékben saját szőlőből készítjük borainkat.

2010 óta ültetvényeinket már hivatalosan is biotermesztésben műveljük, 2013-tól pedig boraink kivétel nélkül Bio minősítéssel kerülnek forgalomba.

2013-ban Kasnyik Tamással, Gáborral, valamit Sütő Zsolttal együtt megalakítottuk az Autentista Slovakia társaságot, melynek legfőbb célkitűzése a saját szőlőültetvényeink természetbarát gondozásából származó, adalékanyagot nem tartalmazó, a tájjelleget teljes szépségében bemutató, testi, lelki és szellemi táplálékot nyújtó borok készítése.

2015-ben pincészetünket a környezettudatos és természetközeli Kárpát-medencei magyar borászokat tömörítő Terra Hungarica szervezet tagjává választották.